Hem FAQ - Kategorier Information
FAQ - kategorier
Hur i h...ete mäter jag då?
Skrivet av HPB   
2017-11-25 14:15

Hur i h...vete mäter jag då?

Olika produkter mäts på olika sätt och betecknas därefter. Beroende på kunskap inom olika områden så är det inte alltid så lätt. Nedan försöker vi gå igenom de vanligaste måtten man utgår ifrån.
Slang mäts invändigt, rör utgår från invändiga måttet medan polyuretanrör (kallas ibland PEM-slang och inte PEM-rör) som då mäts utvändigt.

Tanken är att rätt mätt, ger mindre fel.
Är man ändå osäker, så mät allt. Så tar man/vi ut det mått man egentligen behöver.
Det mesta är egentligen logiskt, men störs ibland av äldre tankar och måttsättningar.
Så försök inte översätta rördimensioner till tumsmått/tumsdimensioner, för det blir oftast mer fel än rätt.

 

Skruv/infästning

Att mäta en skruvs längd är egentligen inte så svårt. Tänk bara på vad som aktivt kan användas/skruvas i så blir det enklare.
Beroende på typ så finns dessa med spår, med krysspår, med insex (sexkantig invändig) och senaste typen torx (sexkantig invändig stjärna). Sedan finns det alltid flera specialtyper.
Skruv mäts i millimeter. För tumskruv har måtten inch-mått, men går bra att mäta i mm - lätt att översätta.

Försänkt skruv:
Skruv med försänkt skalle (konisk undertill) som försänks ner i materialet blir ju helt aktiv i sin längd. Mät hela skruven.

Kullrig skruv:
Oberoende om skallen är rund, sexkantig etc. så mäter man upp till under skallen. Dvs den aktiva längden ned i materialet. Man mäter alltså inte det som sticker upp, själva skallen.

Kullerförsänkt skruv:
Kan kännas lite knepigare att mäta. Men om du återigen tänker på aktiv längd, så ser du var försäkningen övergår till att bli kullrig på ovansidan, det är den punkten man äter till. Så svårare än så var det inte.

Stoppskruvar/expandrar etc:
I princip, allt utan skalle, mät totallängd.


Med försänkning - mät totallängd.
Med skalle - mät upp till skallen.
Med olika avgränsningar, ex styrbult, stoppskruv med tapp osv. - mät de olika delarna.

 

Virke

Helt enkelt mät måtten i mm.
Välj helst ohyvlat/sågat virke utomhus om du vill att färgen skall sitta (och materialet skall se levandes ut).

Virke utgår i grund från äldre tumsdimensioner. Ofta hör man ex "1tum4 hyvlat" (1x4"), och om man mäter så är den inte 25,4x102mm. Det beror på att man utgår från ohyvlat, när det sedan hyvlas försvinner ju lite material. En 1x4" (25x100mm) blir 22x95 när den hylats. Med tiden har dimensionerna ändrats lite, blivit mer och mer millimeteranpassade. Så mät i mm och notera hyvlat/ohyvlat.

Ett äldre hus har oftast någon mm tjockare virke än dagens mått, man får helt enkelt såga/hyvla om en större dimension för att återskapa de äldre måtten.
För att krångla till det ytterliggare så var vår äldre svenska tum 24,74 (kallades verktum) och inte som dagens 25,4 (US-tum). Detta gjorde att det skiljde över 1 tum på en meter.

 

Stångmaterial - stål/järn

I princip allt stångmaterial mäts som det är - utvändigt i mm.

Rundstång, plattstång etc:
Mät måttet/måtten, bredd och tjocklek. Ex. plattstång 25x4.

Vinkelstång, T-profiler, I-profiiler etc:
Mät de två olika höjderna, samt tjockleken på materialet, höjd, bredd och tjocklek (tre mått eller flera). Ex Vinkelstång 50x50x5.

Runda rör, fyrkantsrör:
Utvändiga måtten, samt tjockleken på materialet. Är ett fyrkantsrör oliksidigt blir det 3 mått. Ex. 30x20x2

Ämnesrör:
Ämnesrör har tjockare gods. Anges och mäts med ytter- och innermått i mm.

 

VVS

Inom VVS sidan finns det mängder med olika typer av rör och slangar. Visst är det rörigt, men egentligen inte så svårt. Grundprincip är att slang mäts invändigt och rör utvändigt (förutom järnrör). Mät i mm, men inner- yttermått?

Järnrör/rostfria vvs-rör:
Järnrör galvade och svarta (obehandlat eller målat). Dessa är i princip de svåraste att mäta. Tumsmåtten man använder utgår i grund från rörets innerdiameter. Get går bra att mäta rörets usidan, bara vi vet vilket mått du mätt. Ex. mäter du ett rör ca 26-27mm så är det inte 1" (25.4) utan ett 3/4-rör. Se se tabell så får du fram dimensionen. Endast tums-dimensionen anges, men översätts till en avjämnad mm version (ex 3/4 anges som R20). Se vår seprata lista för en enkel översättning.

Kopparrör:
Mät måttet utvändigt. I vissa specialfall kan man även mäta tjockleken på materialet. Yttermått och godstjocklek burkar anges.

Gjutjärnsrör:
Äldre avloppsrör i gjutjärn. I princp mäts alla äldre standarder med det invändiga måttet i tum. Utvändigt fungerar bättre idag, så mät utvändigt eller båda. Man mäter inte muffen (muffens invändiga mått är ungefär rörets yttermått). Tumsmåttet brukar anges.
Moderna versionen av dessa mäts utvändigt, de har klammer och inte muffar. Yttermått och godstjocklek anges.

Cementrör/Betongrör:
Det normala måttet är det invändiga måttet (förr i tum, igag i mm). Godset är tjockt och det är lätt att lura till sig så det blir fel dimension. Mät helst båda. Man mäter inte muffen (muffens invändiga mått är ungefär rörets yttermått). Innermått anges.

 

Olika rör i "plast" (mängder av olika typer):

Normal mäter man yttermått, samt i flera fall godstjocklek.

Avloppsrör, markavloppsrör, vattenlåsrör:
Mät utvändigt mått. Yttermått anges.
Övergångsdelar finns oftast fårn äldre till nytt.

PEM, PEH, PEL-rör samt olika PEX-rör etc:
Polyuretanmaterial i olika former. PEM-rör (PEX-slang,), PEH, PEL osv. PEX-rör (PEX-slang). Det finns en uppsjö av lika polyetenslangar och en massa olika beteckningar. Färgen och färgränder och typmarkeringar berättar typen av slang. Mät utvändigt mått och godstjocklek och notera färg och märkning. Förkortningar, yttermått och godstjocklek anges.

Det finns även äldre s.k. PEM-rörs dimensioner, så se till att mäta och inte gissa. Övergångar finns, men passa hellre på att byta ut dessa helt.

Pneumatikrör/tryckluftsrör:

Återigen inte en slang utan ett mjukt böjligt rör. Dessa är normalt mindre än de man använder till vatten. Finns i flera olika material och färger. Mäts utvändigt.
Röret/slangen anges med både inner och yttermått, då innermåttet kan skilja på grund av materialet.

Slang, vattenslang, oljeslang, sugslang etc:
Vanliga slangar i olika utföranden, material etc. All slang mäts i princip invändigt.
Tänk på att PEM-slang inte är en slang, utan ett rör. Specialfall kan mätas på andra sätt, men oftast då med både inner och yttemått.

Avloppsbrunnar/spygatter/klacksilar/däckslar etc.
Helt enkelt en jätteröra. Plastbrunnar idag utgår oftast från silens yttermått. Ex. en 150 avloppsbrunn, så är silen 150mm.

Men äldre gjutna brunnar etc. utgår från helt andra mått i beteckningarna. Mycket beroende på var de skall placeras, ex. klacksil i ett cementrör. Här finns mycket att önska. Helst att man även angav yttermåtten i mm på en sil. Tyvärr är detta område ibland krångligt även för oss. Mätt yttermått på alla delar, och gärna innermått där det behövs.

 

Tramsmission - Kedjor/ Kilremmar/Kuggremmar etc:

Transmissionskedjor, cykelkedjor (MC-kedjor):
Man mäter delningen mellan siften/kättingparten - dessa är oftast standardiserade i tumsmått.
Men det räcker inte, man måste även mäta rullen samt innermåttet på kedjan.
Det finns även heavy duty kedjor, så att mäta den inre delens yttermått är aldrig fel.

Kedjor finns även med flera i bredd, dessa kallas duplex (2) triplex (3) osv. En enkel kallas simplex.

Kedjehjul:
Kedjehjul skiljer sig från kilremshjul då man räknar antalet kuggar (betecknas Z), men man måste också veta vilken typ av kedja det är.
Kedjehjul finns med och utan nav, olika placeringar av kugarna i förhållande till navet. Flera kuggjhul i bredd, både för ex dubplex, men även separerade för två enkla kedjor,
Bäst är en enkel ritning/skiss.

Kilremmar:
Det finns en massa olika standarder och till olika applikationer (ex en gräsklipparrem har inte samma mått och är inte byggd som en vanlig transmissionsrem).
Bäst är att ta beteckningen på remmen. Men om det är en originalrem till något kan de ibland ha andra beteckningar.
Då är det bäst är att mäta bredden och längden på remmen. Är remmen sliten, mät innermåttet i topkant på remhjulet.
Längden skiljer sig stort om man mätter det invändiga måttet mot yttermått. Vissa standarder anger innermått, vissa delningsmått (beräkningsmåttet vid varvtalsberäkning).
Det finns även specialremmar som flera i antal i sida och som två på varandra, betecknas oftast som ex. AA eller BB.
Summa sumarum: Ibland är det lätt, ibland inte.

Kilremshjul:
Beteckningen på kilremshjul är inte yttermåttet man mäter, utan det är ett delingsmått (beräkningsmåttet vid varvtalsberäkning). Måter man yttermått så brukar man kunna dra av 5-8mm och jämna till det så finner man oftast rätt skiva.

Kuggremmar:
Bredden och antalet kuggar behövs, men det räcker inte. Enklast är en riktig beteckning på remmen och bredden.
Det finns både olika delningar (stora som små) på kuggremmar och det finns olika typer. Det kan fort bli fel om man inte har beteckningen.

Rippenband/poly-v:
Det är inte kuggar utan rillor på andra hållet.
Beteckning och antalet ribbor kan räcka. Annars är det längden + delningstypen som gäller. Sedan ger antalet ribbor i princip rätt bredd.
Oftast är beteckningen inte en standardbeteckning. Remmar med små ribbor, ex. till torktumlare får man ändå ta som reservdel.

 

 

 

 

Senast uppdaterad 2017-11-27 08:09
 
Rördelar översätt dimension
Skrivet av HPB   
2012-11-01 11:07

Rördelar dimensioner och översättning från mm till rätt rör/storleksdimension

Dimensionerna för stålrörsdelar och aducerade delar i galvat och svart (obehandlat) utgår i grund ifrån innermåttet i röret. Det gör att detaljen blir större utvändigt om den mäts. Måtten gäller även för rördelar i mässing och i rostfritt.
Då det inte är så lätt att översätta mätt mått till rätt dimension, bör denna lista hjälpa er att få rätt dimension.

 

Gängans mått - få redan på din rördimension

Listan visar R-mått (gäller även för beteckning DN), äldre tums-beteckning samt invändigt och utvändigt ca mått i mm på själva gängan. Dessa mätt gäller när man mätter själva gängan. Ex. har man en invändig gänga, mät gängan och se motsvarande mm mått, då får man rätt dimension på rördelarna. Så är det inte vara så svårt.

R         Tum     Inv gänga / Utv gänga

R6       1/8"       9mm     10mm

R8       1/4"      12mm   13mm

R10     3/8"     15mm    17mm

R15     1/2"     19mm    21mm

R20     3/4"     24mm    26mm

R25        1"      31mm    33mm

R32   1 1/4"    39mm    42mm

R38   1 1/2"    45mm    48mm

R50        2"     57mm    59mm

R65   2 1/2"   72mm    75mm

R80        3"    85mm    88mm

R100      4"  110mm   113mm

 

Rörens dimension

Rördelars dimension utgår från rörens invändiga mått. Här är de nominella måtten på rören.

R         Tum     Utv diam  Inv diam  Godstjocklek

R8       1/4"      13.5mm     8.8mm     2.35mm

R10     3/8"     17.2mm    12.5mm     2.35mm

R15     1/2"     21.3mm    16.0mm     2.65mm

R20     3/4"     26.9mm    21.6mm     2.65mm

R25        1"     33.7mm    27.2mm     3.25mm

R32   1 1/4"    42.4mm    35,9mm     3.25mm

R38   1 1/2"    48.3mm    41,8mm     3.25mm

R50        2"     60.3mm    53.0mm     3.65mm

R65   2 1/2"   76.1mm     68.8mm     3.65mm

R80        3"    88.9mm    80.8mm     4.05mm

R100      4"  114.3mm   105.3mm     4.50mm

 

Notera! DN15 och R15 avser samma sak. DN = Dimension. och R = gänga, båda används växelvis och avser egentligen samma sak.
DN har kommit till när man ändrat från äldre måttsättning i tum till modernare nummer måttsättning för att visa på dimensionen. R visar att man avser Withworth Rörgänga = R, vilket även den fått modern beteckning och därför är de båda lika. Rörgängor kan ibland även benämnas med bokstaven G.

 

 

Senast uppdaterad 2017-10-26 10:51
 
Skrivet av HPB   
2011-08-19 14:10

Gängstigningar

Skruvar har olika gängstigningar beroende på dimension och gängsystem etc. På millimeterskruvar mäts stigningen i millimeter, ex. normal grovgänga M10 har en stigning på 1,5 mm. Som standard enligt ISO finns även en M10 millimeterskruv i tre olika fingängade stigningar, 0,75mm, 1.0mm och 1,25.

För tumskruvar beräknas gängstinginen i antalet stigningar per tum (25,4 mm), ex. 3/8" UNC har en stigning på 16 gängor per tum (amerikaner benämner detta som 16 threads).

Nedan finns en översikt över de vanligaste gängstigningarna (nominell ytterdimension) och lämplig borrstorlek vid gängning för millimetergängor, tumgängor och withworth rör etc. Generellt borrar man med en borrstorlek som är ytterdimension minus stigningen. För rostfritt kan lite större hål borras, då topparna inte står för den direkta hållfastheten minskas hållfastheten minimalt. Med reservation för felaktigheter.

 

Metriska grovgängor - M:

 • M1,0  - 0,25 mm stigning - borr 0,75 mm.
 • M1,2  - 0,25 mm stigning - borr 0,95 mm.
 • M1,4  - 0,30 mm stigning - borr 1,10 mm.
 • M1,6  - 0,35 mm stigning - borr 1,25 mm.
 • M1,7  - 0,35 mm stigning - borr 1,35 mm.
 • M1,8  - 0,35 mm stigning - borr 1,45 mm.
 • M2  - 0,40 mm stigning - borr 1,60 mm.
 • M2,2  - 0,45 mm stigning - borr 1,75 mm.
 • M2,3  - 0,40 mm stigning - borr 1,90 mm.
 • M2,5  - 0,45 mm stigning - borr 2,05 mm.
 • M2,6  - 0,45 mm stigning - borr 2,50 mm.
 • M3  - 0,5 mm stigning - borr 2,5 mm.
 • M3,5  - 0,6 mm stigning - borr 2,9 mm.
 • M4  - 0,7 mm stigning - borr 3,3 mm.
 • M4,5  - 0,75 mm stigning - borr 3,7 mm.
 • M5  - 0,8 mm stigning - borr 4,2 mm.
 • M6  - 1,0 mm stigning - borr 5,0 mm.
 • M7  - 1,0 mm stigning - borr 6,0 mm.
 • M8  - 1,25 mm stigning - borr 6,8 mm.
 • M9  - 1,25 mm stigning - borr 7,8 mm.
 • M10 - 1,50 mm stigning - borr 8,5 mm.
 • M11 - 1,50 mm stigning - borr 9,5 mm.
 • M12 - 1,75 mm stigning - borr 10,2 mm.
 • M14 - 2,00 mm stigning - borr 12,0 mm.
 • M16 - 2,00 mm stigning - borr 14,0 mm.
 • M18 - 2,50 mm stigning - borr 15,5 mm.
 • M20 - 2,50 mm stigning - borr 17,5 mm.
 • M22 - 2,50 mm stigning - borr 19,5 mm.
 • M24 - 3,00 mm stigning - borr 21,0 mm.
 • M27 - 3,00 mm stigning - borr 24,0 mm.
 • M30 - 3,50 mm stigning - borr 26,5 mm.
 • M33 - 3,50 mm stigning - borr 29,5 mm.
 • M36 - 4,00 mm stigning - borr 32,0 mm.
 • M39 - 4,00 mm stigning - borr 35,0 mm.
 • M42 - 4,50 mm stigning - borr 37,5 mm.
 • M45 - 4,50 mm stigning - borr 40,5 mm.
 • M48 - 5,00 mm stigning - borr 43,0 mm.
 • M52 - 5,00 mm stigning - borr 47,0 mm.

 

 

Metriska fingängor - MF:

 • M3  - 0,35 mm stigning - borr 2,65 mm.
 • M4  - 0,5 mm stigning - borr 3,5 mm.
 • M5  - 0,5 mm stigning - borr 4,5 mm.
 • M6  - 0,75 mm stigning - borr 5,2 mm.
 • M7  - 0,75 mm stigning - borr 6,2 mm.
 • M8  - 0,75 mm stigning - borr 7,2 mm.
 • M8  - 1,0 mm stigning - borr 7,0 mm.
 • M9  - 1,0 mm stigning - borr 8,0 mm.
 • M10  - 0,75 mm stigning - borr 9,2 mm.
 • M10  - 1,0 mm stigning - borr 9,0 mm.
 • M10  - 1,25 mm stigning - borr 8,8 mm.
 • M11  - 1,0 mm stigning - borr 10,0 mm.
 • M12  - 1,0 mm stigning - borr 11,0 mm.
 • M12  - 1,25 mm stigning - borr 10,8 mm.
 • M12  - 1,50 mm stigning - borr 10,5 mm.
 • M13  - 1,0 mm stigning - borr 12,0 mm.
 • M14  - 1,0 mm stigning - borr 13,0 mm.
 • M14  - 1,25 mm stigning - borr 12,8 mm.
 • M14  - 1,50 mm stigning - borr 12,5 mm.
 • M15  - 1,0 mm stigning - borr 14,0 mm.
 • M15  - 1,5 mm stigning - borr 13,5 mm.
 • M16  - 1,0 mm stigning - borr 15,0 mm.
 • M16  - 1,5 mm stigning - borr 14,5 mm.
 • M18  - 1,0 mm stigning - borr 17,0 mm.
 • M18  - 1,5 mm stigning - borr 16,5 mm.
 • M20  - 1,0 mm stigning - borr 19,0 mm.
 • M20  - 1,5 mm stigning - borr 18,5 mm.
 • M20  - 2,0 mm stigning - borr 18,0 mm.
 • M22  - 1,0 mm stigning - borr 21,0 mm.
 • M22  - 1,5 mm stigning - borr 20,5 mm.
 • M22  - 2,0 mm stigning - borr 20,0 mm.
 • M24  - 1,0 mm stigning - borr 23,0 mm.
 • M24  - 1,5 mm stigning - borr 22,5 mm.
 • M24  - 2,0 mm stigning - borr 22,0 mm.
 • M25  - 1,0 mm stigning - borr 24,0 mm.
 • M25  - 1,5 mm stigning - borr 23,5 mm.
 • M26  - 1,5 mm stigning - borr 24,5 mm.
 • M27  - 1,5 mm stigning - borr 25,5 mm.
 • M28  - 1,5 mm stigning - borr 26,5 mm.
 • M30  - 1,5 mm stigning - borr 28,5 mm.
 • M30  - 2,0 mm stigning - borr 28,0 mm.
 • M33  - 2,0 mm stigning - borr 31,0 mm.
 • M35  - 1,5 mm stigning - borr 33,5 mm.
 • M36  - 1,5 mm stigning - borr 34,5 mm.
 • M36  - 2,0 mm stigning - borr 34,0 mm.
 • M36  - 3,0 mm stigning - borr 33,0 mm.
 • M38  - 1,5 mm stigning - borr 36,5 mm.
 • M39  - 3,0 mm stigning - borr 36,0 mm.
 • M40  - 1,5 mm stigning - borr 38,5 mm.
 • M42  - 1,5 mm stigning - borr 40,5 mm.
 • M45  - 1,5 mm stigning - borr 43,5 mm.
 • M50  - 1,5 mm stigning - borr 48,5 mm.

 

 

Unified coarse UNC - grovgängor:

 • Nr  1-64 UNC 1/16" 64 ggr/tum (0,3968 mm) - nominell y.d. 1,8542 mm - borr 1,5 mm.
 • Nr  2-56 UNC 5/64" 56 ggr/tum (0,4535 mm) - nominell y.d. 2,1844 mm - borr 1,85 mm.
 • Nr  3-48 UNC 3/32" 48 ggr/tum (0,5291 mm) - nominell y.d. 2,5146 mm - borr 2,1 mm.
 • Nr  4-40 UNC 7/64" 40 ggr/tum (0,64 mm) - nominell y.d. 2,8448 mm - borr 2,35 mm.
 • Nr  5-40 UNC 1/8" - 40 ggr/tum (0,64 mm) - nominell y.d. 3,175 mm - borr 2,65 mm.
 • Nr  6-32 UNC 9/64" - 32 ggr/tum (0,79 mm) - nominell y.d. 3,51 mm - borr 2,85 mm.
 • Nr  8-32 UNC 5/32" - 32 ggr/tum (0,79 mm) - nominell y.d. 4,17 mm - borr 3,5 mm.
 • Nr 10-24 UNC 3/16" - 24 ggr/tum (1,06 mm) - nominell y.d. 4,83 mm - borr 3,9 mm.
 • Nr 12-24 UNC 7/32" - 24 ggr/tum (1,06 mm) - nominell y.d. 5,49 mm - borr 4,5 mm.
 • 1/4"  UNC - 20 ggr/tum (1,27 mm) - nominell y.d. 6,35 mm - borr 5,1 mm.
 • 5/16" UNC - 18 ggr/tum (1,41 mm) - nominell y.d. 7,94 mm - borr 6,6 mm.
 • 3/8"  UNC - 16 ggr/tum (1,59 mm) - nominell y.d. 9,53 mm - borr 8,0 mm.
 • 7/16  UNC - 14 ggr/tum (1,81 mm) - nominell y.d. 11,11 mm - borr 9,4 mm.
 • 1/2"  UNC - 13 ggr/tum (1,95 mm) - nominell y.d. 12,7 mm - borr 10,8 mm.
 • 9/16" UNC - 12 ggr/tum (2,12 mm) - nominell y.d. 14,29 mm - borr 12,2 mm.
 • 5/8"  UNC - 11 ggr/tum (2,31 mm) - nominell y.d. 15,88 mm - borr 13,5 mm.
 • 3/4"  UNC - 10 ggr/tum (2,54 mm) - nominell y.d. 19,05 mm - borr 16,5 mm.
 • 7/8"  UNC - 9 ggr/tum (2,82 mm) - nominell y.d. 22,23 mm - borr 19,5 mm.
 • 1"     UNC - 8 ggr/tum (3,18 mm) - nominell y.d. 25,4 mm - borr 22,25 mm.
 • 1 1/8" UNC - 7 ggr/tum (3,63 mm) - nominell y.d. 28,58 mm - borr 25,0 mm.
 • 1 1/4" UNC - 7 ggr/tum (3,63 mm) - nominell y.d. 31,75 mm - borr 28,0 mm.
 • 1 3/8" UNC - 6 ggr/tum (4,23 mm) - nominell y.d. 34,93 mm - borr 30,75 mm.
 • 1 1/2" UNC - 6 ggr/tum (4,23 mm) - nominell y.d. 38,1 mm - borr 34,0 mm.
 • 1 3/4" UNC - 5 ggr/tum (5,08 mm) - nominell y.d. 44,45 mm - borr 39,5 mm.
 • 2"    UNC - 4 1/2 ggr/tum (5,64 mm) - nominell y.d. 50,8 mm - borr 45,0 mm.

 

 

Unified fine UNF - fingängor:

 • Nr  0-80 UNF 80 ggr/tum (0,3175 mm) - nominell y.d. 1,5240 mm - borr 1,32 mm.
 • Nr  1-72 UNF 1/16" 72 ggr/tum (0,3527 mm) - nominell y.d. 1,8542 mm - borr 1,55 mm.
 • Nr  2-64 UNF 5/64" 64 ggr/tum (0,3968 mm) - nominell y.d. 2,1844 mm - borr 1,9 mm.
 • Nr  3-56 UNF 3/32" 56 ggr/tum (0,4535 mm) - nominell y.d. 2,5146 mm - borr 2,15 mm.
 • Nr  4-48 UNF 7/64" 48 ggr/tum (0,5291 mm) - nominell y.d. 2,8448 mm - borr 2,4 mm.
 • Nr  5-44 UNF 1/8" - 44 ggr/tum (0,58 mm) - nominell y.d. 3,18 mm - borr 2,7 mm.
 • Nr  6-40 UNF 9/64" - 40 ggr/tum (0,64 mm) - nominell y.d. 3,51 mm - borr 2,95 mm.
 • Nr  8-36 UNF 5/32" - 36 ggr/tum (0,71 mm) - nominell y.d. 4,17 mm - borr 3,6 mm.
 • Nr 10-32 UNF 3/16" - 32 ggr/tum (0,79 mm) - nominell y.d. 4,83 mm - borr 4,1 mm.
 • Nr 12-28 UNF 7/32" - 28 ggr/tum (0,91 mm) - nominell y.d. 5,49 mm - borr 4,7 mm.
 • 1/4"  UNF - 28 ggr/tum (0,91 mm) - nominell y.d. 6,35 mm - borr 5,5 mm.
 • 5/16" UNF - 24 ggr/tum (1,06 mm) - nominell y.d. 7,94 mm - borr 6,9 mm.
 • 3/8"  UNF - 24 ggr/tum (1,06 mm) - nominell y.d. 9,53 mm - borr 8,5 mm.
 • 7/16  UNF - 20 ggr/tum (1,27 mm) - nominell y.d. 11,11 mm - borr 9,9 mm.
 • 1/2"  UNF - 20 ggr/tum (1,27 mm) - nominell y.d. 12,7 mm - borr 11,5 mm.
 • 9/16" UNF - 18 ggr/tum (1,41 mm) - nominell y.d. 14,29 mm - borr 12,9 mm.
 • 5/8"  UNF - 18 ggr/tum (1,41 mm) - nominell y.d. 15,88 mm - borr 14,5 mm.
 • 3/4"  UNF - 16 ggr/tum (1,59 mm) - nominell y.d. 19,05 mm - borr 17,5 mm.
 • 7/8"  UNF - 14 ggr/tum (1,81 mm) - nominell y.d. 22,23 mm - borr 20,5 mm.
 • 1"     UNF - 12 ggr/tum (2,12 mm) - nominell y.d. 25,4 mm - borr 23,25 mm.
 • 1 1/8" UNF - 12 ggr/tum (2,12 mm) - nominell y.d. 28,58 mm - borr 26,5 mm.
 • 1 1/4" UNF - 12 ggr/tum (2,12 mm) - nominell y.d. 31,75 mm - borr 29,5 mm.
 • 1 3/8" UNF - 12 ggr/tum (2,12 mm) - nominell y.d. 34,93 mm - borr 33,0 mm.
 • 1 1/2" UNF - 12 ggr/tum (2,12 mm) - nominell y.d. 38,1 mm - borr 36,0 mm.

 

Unified extra fine UNEF - extra fin:

 • Nr 12-32 UNEF 7/32 - 32 ggr/tum (0,79 mm) - nominell y.d. 5,49 mm - borr 0.1957.
 • 1/4"  UNEF - 32 ggr/tum (0,79 mm) - nominell y.d. 6,35 mm - borr 0.2297.
 • 5/16" UNEF - 32 ggr/tum (0,79 mm) - nominell y.d. 7,94 mm - borr 0.2922.
 • 3/8"  UNEF - 32 ggr/tum (0,79 mm) - nominell y.d. 9,53 mm - borr 0.3378.
 • 7/16  UNEF - 28 ggr/tum (0,91 mm) - nominell y.d. 11,11 mm - borr 0.3949.
 • 1/2"  UNEF - 28 ggr/tum (0,91 mm) - nominell y.d. 12,7 mm - borr 0.4768.
 • 9/16" UNEF - 24 ggr/tum (1,06 mm) - nominell y.d. 14,29 mm - borr 0.5354.
 • 5/8"  UNEF - 24 ggr/tum (1,06 mm) - nominell y.d. 15,88 mm - borr 0.5979.
 • 3/4"  UNEF - 20 ggr/tum (1,27 mm) - nominell y.d. 19,05 mm - borr 0.7175.
 • 7/8"  UNEF - 20 ggr/tum (1,27 mm) - nominell y.d. 22,23 mm - borr 0.8425.
 • 1"     UNEF - 20 ggr/tum (1,27 mm) - nominell y.d. 25,4 mm - borr 0.9675.

 

Withworth W - grovgängor (Brittish Standard Withworth Coarse) BSW:

 • 1/8"  BSW - 40 ggr/tum (0,64 mm) - nominell y.d. 3,175 mm - borr 2,55 mm.
 • 3/16"  BSW - 24 ggr/tum (1,06 mm) - nominell y.d. 4,76 mm - borr 3,7 mm.
 • 1/4"  BSW - 20 ggr/tum (1,27 mm) - nominell y.d. 6,35 mm - borr 5,1 mm.
 • 5/16" BSW - 18 ggr/tum (1,41 mm) - nominell y.d. 7,94 mm - borr 6,5 mm.
 • 3/8"  BSW - 16 ggr/tum (1,59 mm) - nominell y.d. 9,53 mm - borr 7,9 mm.
 • 7/16  BSW - 14 ggr/tum (1,81 mm) - nominell y.d. 11,11 mm - borr 9,2 mm.
 • 1/2"  BSW - 12 ggr/tum (2,12 mm) - nominell y.d. 12,7 mm - borr 10,5 mm.
 • 9/16" BSW - 12 ggr/tum (2,12 mm) - nominell y.d. 14,29 mm - borr 12,0 mm.
 • 5/8"  BSW - 11 ggr/tum (2,31 mm) - nominell y.d. 15,88 mm - borr 13,5 mm.
 • 3/4"  BSW - 10 ggr/tum (2,54 mm) - nominell y.d. 19,05 mm - borr 16,5 mm.
 • 7/8"  BSW - 9 ggr/tum (2,82 mm) - nominell y.d. 22,23 mm - borr 19,25 mm.
 • 1"     BSW - 8 ggr/tum (3,18 mm) - nominell y.d. 25,4 mm - borr 22,0 mm.
 • 1 1/8" BSW - 7 ggr/tum (3,63 mm) - nominell y.d. 28,58 mm - borr 24,75 mm.
 • 1 1/4" BSW - 7 ggr/tum (3,63 mm) - nominell y.d. 31,75 mm - borr 28,0 mm.
 • 1 3/8" BSW - 6 ggr/tum (4,23 mm) - nominell y.d. 34,93 mm - borr 30,5 mm.
 • 1 1/2" BSW - 6 ggr/tum (4,23 mm) - nominell y.d. 38,1 mm - borr 33,5 mm.
 • 1 5/8" BSW - 5 ggr/tum (5,08 mm) - nominell y.d. 41,27 mm - borr 35,5 mm.
 • 1 3/4" BSW - 5 ggr/tum (5,08 mm) - nominell y.d. 44,45 mm - borr 39,0 mm.
 • 1 7/8" BSW - 4 1/2 ggr/tum (5,64 mm) - nominell y.d. 47,62 mm - borr 41,5 mm.
 • 2"     BSW  - 4 1/2 ggr/tum (5,08 mm) - nominell y.d. 50,8 mm - borr 44,5 mm.

 

Brittisk fingänga - (Brittisk Standard Fine) BSF (withworth fine):

 • 3/16"  BSF - 32 ggr/tum (0,79 mm) - nominell y.d. 4,76 mm - borr 4,0 mm
 • 7/32"  BSF - 28 ggr/tum (0,91 mm) - nominell y.d. 5,55 mm - borr 4,6 mm..
 • 1/4"  BSF - 26 ggr/tum (0,98 mm) - nominell y.d. 6,35 mm - borr 5,3 mm.
 • 5/16" BSF - 22 ggr/tum (1,15 mm) - nominell y.d. 7,94 mm - borr 6,75 mm.
 • 3/8"  BSF - 20 ggr/tum (1,27 mm) - nominell y.d. 9,53 mm - borr 8,2 mm.
 • 7/16  BSF - 18 ggr/tum (1,41 mm) - nominell y.d. 11,11 mm - borr 9,7 mm.
 • 1/2"  BSF - 16 ggr/tum (1,59 mm) - nominell y.d. 12,7 mm - borr 11,1 mm.
 • 9/16" BSF - 16 ggr/tum (2,12 mm) - nominell y.d. 14,29 mm - borr 12,7 mm.
 • 5/8"  BSF - 14 ggr/tum (1,81 mm) - nominell y.d. 15,88 mm - borr 14,0 mm.
 • 3/4"  BSF - 12 ggr/tum (2,12 mm) - nominell y.d. 19,05 mm - borr 16,75 mm.
 • 7/8"  BSF - 11 ggr/tum (2,31 mm) - nominell y.d. 22,23 mm - borr 20,3 mm.

 

Withworth Rörgängor R (G) - (Brittisk Standard) BSP:

 • R1/8" - 28 ggr/tum (0,91 mm) - nominell y.d. 9,73 mm - borr 8,8 mm. (R6)
 • R1/4"  - 19 ggr/tum (1,34 mm) - nominell y.d. 13,16 mm - borr 11,8 mm. (R8)
 • R3/8"  - 19 ggr/tum (1,34 mm) - nominell y.d. 16,66 mm - borr 15,25 mm. (R10)
 • R1/2"  - 14 ggr/tum (1,81 mm) - nominell y.d. 20,96 mm - borr 19,0 mm. (R15)
 • R5/8" - 14 ggr/tum (1,81 mm) - nominell y.d. 22,91 mm - borr 21,0 mm.
 • R3/4" - 14 ggr/tum (1,81 mm) - nominell y.d. 26,44 mm - borr 24,5 mm. (R20)
 • R7/8" - 14 ggr/tum (1,81 mm) - nominell y.d. 30,20 mm - borr 28,25 mm.
 • R1"    - 11 ggr/tum (2,31 mm) - nominell y.d. 33,25 mm - borr 30,5 mm. (R25)
 • R1 1/4" - 11 ggr/tum (2,31 mm) - nominell y.d. 41,91 mm - borr 39,5 mm. (R32)
 • R1 1/2" - 11 ggr/tum (2,31 mm) - nominell y.d. 47,80 mm - borr 45,0 mm. (R40)
 • R1 3/4" - 11 ggr/tum (2,31 mm) - nominell y.d. 53,75 mm - borr 51,0 mm.
 • R2"       - 11 ggr/tum (2,31 mm) - nominell y.d. 59,61 mm - borr 57,0 mm. (R50)
 • R2 1/2" - 11 ggr/tum (2,31 mm) - nominell y.d. 75,18 mm - borr 72,5 mm. (R65)
 • R3"       - 11 ggr/tum (2,31 mm) - nominell y.d. 87,88 mm - borr 85,5 mm. (R75)
 • R3 1/2" - 11 ggr/tum (2,31 mm) - nominell y.d. 100,33 mm - borr 97,5 mm.
 • R4"       - 11 ggr/tum (2,31 mm) - nominell y.d. 113,03 mm - borr 110,5 mm. (R100)

 

Vi reserverar oss för felaktigheter i ovanstående värden. För mer information se ex. svenska wikipedia, vilka har en bra och utförlig beskrivning av åtdragningsmoment etc. för olika millimeterskruvar.

Senast uppdaterad 2017-11-29 13:20
 
Tum till millimeter?
Skrivet av HPB   
2010-11-18 09:28

 

Vad motsvarar en tumslängd i millimeter?

 

Förr var allt mätt i tum. För att få rätt längd har vi denna enkla lista. OBS! För att vara lättare att läsa är millimetermåtten jämna.
Listan fungerar bra till trä, spik och gamla skruvmått.
För exakta mått finns översättningstabeller, ex 1/4" är 6,35 mm och inte 6 mm som i denna lista. 1 tum är 25,4 mm.

 

Från tum till millimeter (ca).

1/8 = 3 mm
5/32 = 4 mm
3/16 = 5 mm
1/4" = 6 mm
5/16" = 8 mm
3/8" = 10 mm
1/2" = 12 mm
5/8" = 16 mm
3/4" = 19 mm
7/8 = 22 mm
1" = 25 mm
1 1/8" = 28 mm
1 1/4" = 32 mm
1 1/2" = 38 mm
1 3/4" = 45 mm
2" = 51 mm
2 1/4" = 57 mm
2 1/2" = 63 mm
2 3/4" = 70 mm
3" = 76 mm
3 1/4" = 83 mm
3 1/2" = 89 mm
4" = 102 mm
4 1/2" = 114 mm
5" = 127 mm
6" = 152 mm
7" = 178 mm
8" = 204 mm
9" = 228 mm
10" = 254 mm
12" = 305 mm (eller en fot)

Senast uppdaterad 2017-11-25 13:22
 
Klinkmått på skruvar? PDF Skriv ut
Skrivet av HPB   
2010-11-18 09:18

Vad motsvarar nummren för mått på äldre skruvar?

Förr drogs skruvar genom mindre och mindre hål, man använde olika klinkor. Dessa var måttsatta med nummer. Nedan finns en enkel översättning till ungefärligt millimeter. Om ni har äldre skruvpaket är de märkta med dessa nummermått, vilket även återfinns på skruvarna från Eskilstuna Kulturbeslag. En enkel sak att komma ihåg är annars att halvera klinknumret och man får ca måttet i mm.

#1 = 1,8 mm
#2 = 2,1 mm
#3 = 2,5 mm
#4 = 2,8 mm
#5 = 3,1 mm
#6 = 3,5 mm
#7 = 3,8 mm
#8 = 4,1 mm
#9 = 4,5 mm
#10 = 5,0 mm
#12 = 5,5 mm
#14 = 6,1 mm
#16 = 6,8 mm
#18 = 7,5 mm

 

Senast uppdaterad 2013-09-04 09:04
 
«FörstaFöregående12NästaSista»

Sida 1 av 2
Annons
Copyright © 2018 HPB. Alla rättigheter reserverade.
Joomla! är en fri programvara publicerad under GNU/GPL Licens.