Octopus™ Ispinnen - Den miljövänliga värmepumpen

Octopus™ Ispinnen är en helt unik svensk luft/vattenvärmepump, gjord för att hålla länge. Många av dagens produkter är slit-och-släng produkter. Detta är inte en av dem. Med endast en enda rörlig del - kompressorn - borgar för att driften är näst intill problemfri år efter år. Ställ in din önskade inomhustemperatur och Ispinnen med sin energikontroll ordnar resten, ja så enkelt är det faktiskt.  Istället för ventiler, styrningar och fläktar som kan krångla låter man ex. naturen sköta avfrostningen. Utedelen är byggd för att fungera i 50 år - det är inte många som slår det.

Utedelen placeras ovan mark och du behöver inte borra djupa hål eller gräva upp hela trädgården. Octopus™ Ispinnen finns i två utföranden och i flera olika storlekar. Model XP, värmepumpsmodulen med kompressorn placeras separerad från luftkollektorn inomhus. Model X, värmepumpsmodulen är ihopbyggd med energistavarna. En Octopus™ ispinne kan med fördel dockas till befintligt värmesystem såsom olja, pellets eller el. Tillverkningen av ispinnen sker i Sverige.

 

Fördelar

 • Unik fläktlös lufkollektor
 • Naturen sköter avfrostningen
 • Driftsäker lösning
 • Enkel temperaturstyrning med rumstermostat
 • Tar hänsyn till byggnadens värmebehov, vilket ger en väldigt ekonomisk drift
 • Sparar upp till 80% av värmeförbrukningen

 

Ispinnen - Den smarta hybridlösningen, effektiv och miljöanpassad

Octopus™ Ispinnen hämtar sin energi från luften med hjälp av luftkollektorerna. Luftkollektorerna bygger på en fläktlös design och placeras fördelaktigast där vind, regn och sol bäst kan komma till. Ispinnen är väldigt enkel och kostnadsaffektiv att installera och får plats även på de minsta tomterna. Ispinnen kombinerar man med en 30 meter markslinga i koppar, som endast kräver 15 m² av din tomt. Genom detta får man en hybridlösning som alltid hämtar energi från luften och vid minusgrader tas även lagrad solvärme från marken. Man får det bästa av två världar - helt enkelt en intelligent värmepump. Man kombinerar därmed luft/vattenvärmepumpens fördelar med ytjordvärmens fördelar utan att göra stor inverkan på miljön. 
Ispinnen finns installerad i allt från större fastigheter som industri- och kontorslokaler till villor och fritidshus.
Ispinnen är testad enligt EN15879-1 med en verkningsgrad (COP) på 4,58 vid E4/W35.

 

Ispinnens värmepumpsmodul

Värmepumpsmodulen/förångaren (kompressor-delen) är tillverkad i rostfri plåt. Passar även de minsta utrymmen. Innehåller bland annat en Danfoss kompressor med den senaste scrolltekniken, värmeväxlare, pressosatater och säkerhetsbrytare. Tack vare flamsäker 3-komponentsisolering och 2-stegs vibrationsdämpning får man en låg ljudnivå på anläggningen. Med modell X är den ihopbggd med ispinnen och placeras utomhus.

 

OctoEl - Värmepumpsstyrningen

Den medföljande elektroniken OctoEl sköter styrningen av värmepumpen och byggnadens tillskottsvärme. Med hjälp av en inomhusgivare ser den till att en jämn temperatur hålls oavsett väderförhållanden. Denna installeras alltid inomhus.

Utomhuskollektor

 

Octopus™ Ispinnen - Modeller

 • IS 11X/XP
  För normala hus. Har en luftkollektor och en kompressor, märkeeffekt 3 kW. Avsäkrad 16A. För effektbehov upp till 10kW (totalförbrukning mellan 20.000 till 30.000kWh eller 2-3m² olja).

 

 • IS 61X/XP
  För större hus och industrilokaler. Har en luftkollektor och en kompressor, märkeffekt 3,7 kW. Avsäkrad 16A. För effektbehov upp till 13kW (totalförbrukning upp till 38.000 Wh eller ca 4.5m² olja).

 

 • IS 81X/XP
  För industrilokaler. Har tre  luftkollektorer och en kompressor, märkeffekt 5.0 kW. Avsäkrad 20A. För effektbehov upp till 17kW (totalförbrukning upp till 50.000 eller ca 6.2m² olja)

 

 • IS 109XP
  För industrilokaler. Har tre  luftkollektorer och en större kompressor. Avsäkrad 25A. För effektbehov upp till 20kW  

 

 • För större effektbehov kan flera ispinnar seriekopplas.

 

Komplett värmepump

En ispinne kommer komplett med värmepumpsmodul och elstyrning för värmepump och tillskottsvärme. De olika modellerna levereras med en eller flera luftkolletorer bestående av 12 separata energistavar.
För mer info så kan du besöka Octopus hemsida eller ladda ner en pdf-broschyr här.

 

Vår egen anläggning med dubbla IS109XP värmepumpar, sex kollektorer, anläggningen installerades 2010.